ANICO Készházak hőtechnikai jellemzői


2020.06.03. 15:05

Az ANICO Készházak Kft. ill. jogelődje az ANICO Kft. az Országban az elsők között már közel 20 éve készíti a könnyűszerkezetes készházakat számos elégedett Ügyféllel. Ezen időszak alatt sokat változtak az energetikai előírások, és a Megrendelői igények is.

Az ANICO Készházak Kft. ill. jogelődje az ANICO Kft. az Országban az elsők között már közel 20 éve készíti a könnyűszerkezetes készházakat számos elégedett Ügyféllel. Ezen időszak alatt sokat változtak az energetikai előírások, és a Megrendelői igények is.
A 2020.12.31. után életbelépő 7/2006 TNM rendelet közel nulla energia igényeket előíró melléklet hőtechnikai jellemzőinek a standard 12-es ANICO-s szerkezet megfelelő kiegészítő külső szigeteléssel tökéletesen megfelel.
Ezen szerkezetben 12 cm 0,039-es λ értékkel rendelkező celluloid szigetelés található két 12,5 mm-es gipszrost lap között. A külső kiegészítő szigetelés pedig a megrendelői igények szerinti vastagságú 0,038-as λ értékkel rendelkező EPS szigetelés.
Ez a szerkezeti kialakítás a külső falakra előírt 0,24 W/m2K értékű rétegviteli hőátbocsátási tényezőt már akár 5 cm-es kiegészítő szigeteléssel is tudná biztosítani. Viszont az energetikai számítás nem csak a szerkezetek rétegviteli értékeit vizsgálja, hanem a komplett épület fajlagos hőátbocsátási értékét is. Ez az érték a könnyű kategóriájú épületeknél (400 kg/m3 alatti) a jövőre életbe lépő szabályozással jelentősen szigorodik, viszont a nehéz kategóriájú (400 kg/m3 feletti) épületeknél változatlan marad.
Nos itt kell akkor a fogalmakat tisztázni. Attól még, hogy egy épület téglából épül az nem jelenti azt, hogy maga az épület is nehéz kategóriájú lesz. A WIN-WATT programmal számolva jellemzően a fafödémes épületek, akkor is a könnyű kategóriába kerülnek ha téglából készült a falazatuk. Szinte minden esetben csak akkor lesz nehéz kategóriájú az épület ha beton födémmel készül.
Viszont az épület fajlagos hőveszteség tényezőjét még számos egyéb módosító körülmény is befolyásolja, mint pl: az épület tagoltsága, tájolása. Az ANICO Készházak által tervezett és kivitelezett épületek a körültekintő tervezésnek ill. a precíz kivitelezésnek és a minőségi anyagok felhasználásának következtében általában a standard 12-es falszerkezet 15 cm-es kiegészítő szigeteléssel, fafödémnél 30 cm minimum 0,038-as λ értékű kőzet vagy ásványi gyapot valamint a padlóba 10 cm lépésálló szigetelés felhasználásával, ill. háromrétegű minőségi nyílászárók alkalmazása mellett megfelelnek a 7/2006 TNM rendelet 6-os mellékletében előírt közel nulla energia osztály mind a szerkezetekre mind az épületre vonatkozó fajlagos értékeinek.

 vissza